Arnoldussportpark brandt van ambitie!

Het is misschien wel het onbekendste sportcomplex van de polder. Terwijl de bekendste squashvereniging van het land er zit. Ook was het ’olympische’ veld van mixed hockeyclub De Reigers in de aanloop naar Londen het decor van een heuse interland.

Arnoldussportpark brandt van de ambitie

Hoe kan dat? ,,Doordat we ons te weinig als sportcomplex presenteren’’, vindt Arno Stolwijk van ArnoldusSport, het samenwerkingsorgaan van de sportverenigingen hier. En dat moet snel anders.

Wie volgend jaar het Arnoldussportpark nadert, ziet op zuilen waar wat zit. Net als op nationaal (top)sportcentrum Papendal… Als service, maar ook als hulp voor pakweg de voetballers die in de Fanny Blankers Koenhal moeten zijn. Een hal die momenteel net buiten het park ligt.

Ongelukken

Nu ondernemen die nog wel eens vergeefse tochten door het park, terwijl de doorstroming toch al een punt is. Wie het enige toegangsweggetje neemt, kan al direct na het passeren van de Heimanshof in de problemen komen. Zeker op piekmomenten op woensdag en zaterdag kunnen de parkeerplaatsjes van hockey- en atletiekvereniging die daar liggen, de toestroom niet goed aan. Met alle geïrriteerd terugstekende automobilisten van dien. ,,Het is hier wachten op ongelukken”, noemde de voorzitter van de hockeyclub dat.

Na het vertrek van scouting en harmonie en het opruimen van hun clubhuizen, lijkt er ruimte voor parkeerplekken. Maar dat moet dan wel zo gebeuren dat ook de doorstroming verbetert, vinden Stolwijk en de zijnen. Ook het onderhoud van het park kan in hun ogen beter. Nu wisselt dat sterk van kwaliteit. Er zijn groene juweeltjes, zoals de binnentuin van Stolwijks MeerSquash, en keurige stukjes wegen. Maar ook vale, scheve stoepranden en stukken waar niemand zich verantwoordelijk voor voelt. Stukken waar het onkruid welig kan tieren. Hoekjes die uitnodigen om te blowen en te dealen.

Samen sterk

De gebruikers willen graag het hele park zelf onderhouden, zeker wanneer ze het budget krijgen dat de gemeente daar nu voor heeft.

De gebruikers doen toch al steeds meer samen, ook richting scholen en bedrijven. Zo maken ze samen graag duidelijk dat hier maar liefst tien sporten kunnen worden beoefend. Wie ook echt toehapt, merkt dat er één aanspreekpunt is. Die Marten van der Mark zorgt - heel handig - dat er één factuur komt. En dat werkt bij bedrijven als KLM en Irdeto en scholen als KSH, Nova College, Haarlemmermeer Lyceum, Talisha en J.P. Heijeschool.

Uitproberen

Ook particulieren winnen bij de samenwerking. Voor een tientje kunnen ze vier keer sporten bij de club naar keuze. En dat mogen ze vijf keer herhalen op het park.

Wat het sporten hier nog mooier maakt: tot diep in de avond valt er kinderopvang te regelen via het eveneens in het park gevestigde Happy Kids (zie kader).

Extra weg

Stolwijk merkt dat het Papendal-idee ’voedingsbodem begint te krijgen’ buiten het park. ,,Toen we tijdens de tour van B en W begonnen over de slechte ontsluiting, deden wethouders zelf de suggestie om vanaf de Hoofdvaart een extra ontsluiting te maken.”

Stolwijk weet dat er onderaan de dijk van de Weg om de Noord al een pad ligt dat de brandweer bij rampen kan gebruiken. En tussen ski- en atletiekbaan ligt een voetpad. Maar hij gaat er - heel bewust - niet voor pleiten waar zo’n tweede ontsluiting zou kunnen komen. ,,Want we willen niet direct weerstanden oproepen. We willen vooral dat veel mensen enthousiast worden en meedenken.’’